Monday, June 26, 2006

Õuna-martsipanikoogi retsept tuukri moodi

Kõigepealt võta 100g võid, 4dl nisujahu, 1 munakollane, 1spl õli, 3spl vett ja natuke soola. Mätsi kõik see kokku koogipõhja taignaks.

Lase õel ära viilutada 1kg hapusid õunu. Tema virisemise peale, et need õunad on koogi jaoks liiga hapud, viska teda koogitaignaga.

Korja taigen jälle kokku ja mätsi 25cm läbimõõduga koogivormi põhja ja äärtele.

Riivi ära 400g martsipani. Kuna aga martsipan pärast riivimist naaseb endisesse vormi, s.t. vajub ühtlaseks tükiks tagasi, siis võid riivimise vabalt järgi jätta ja selle asemel lõigata martsipani viiludeks. Viilud tuleks panna õuntega vaheldumisi koogipõhjale.

Edasi tuleks võtta 5 muna ja eraldada kollased valgetest.

Kui üks tass juhtub ümber minema, püüa kiiresti kahvliga kinni kaks munakollast, mis üritavad lahkuda graatsiliselt liueldes kapi taha.

Vahustatud munadele lisa 2dl kohvikoort ja 2dl hapukoort. Kui sa imestad, miks kohvikoor ei ole vedel, vaid on kõva pakikujuline tükk ja lõhnab kahtlaselt, siis see on sellepärast, et ta on halvaks läinud. Otsi selle asemele külmkapist pakk vahukoort. Käib küll, ega me kaalujälgijatele kooki ei tee. Pane õe pealekäimisel ka natuke suhkrut juurde.

Lisa vahule ka tiba kaneeli ja vala kogu see värk koogivormi õunte peale. Kui kogu kausitäis vormi ära ei mahu, siis ära vala vormile kuhja peale, vaid sorgi natuke lusikaga õunu, et vaht saaks õunte vahele valguda. Ära söö ülejäänud vahtu ära, seal võib olla miski salmonella, ja kes teab kui värske see vahukoorgi enam oli.

Küpseta kooki 200 kraadi juures 50-60 minutit. Kui sa 10min pärast avastad, et kook on kõrbema läinud, keera kuumust tiba madalamaks. Tühja sellest, kook peabki pealt kenasti musta värvi olema.

50 min pärast võta kook ahjust välja ja raputa sinna peale natuke fariinsuhkrut. Ära ehmata, kui köögi kardinapuu samal ajal suure kolinaga alla kukub.

Kui selgub, et kook on arusaamatutel põhjustel jäänud seest vedelaks ja meenutab õunakisselli, siis võta selle söömiseks kauss ja supilusikas. Tegemist on muideks väga maitsva koogiga!

Lõpetuseks kinnitan, et retsept põhineb tõestisündinud lool, aga kardinapuu allakukkumine polnud minu süü, vaid see juhtus täitsa iseenesest ja mingit põhjus-tagajärg seost kardinapuu ja koogi vahel ei olnud võimalik tuvastada.