Wednesday, August 30, 2006

TS-audiitori uskumatud juhtumused Slovakkias

TS 16949 audiitoreid ei ole eriti palju ja olemasolevad audiitorid käivad enamuse oma tööajast mööda maailma ringi ja muudkui auditeerivad erinevaid firmasid.

Meil käinud audiitor rääkis eile huvitava loo, kuidas ta auditeeris Slovakkias üht lõhkeainetehast. Kohalikel tüüpidel kõik mobiilid ja muud jublakad tehases kaasas. Audiitor siis esitas ultimaatumi, et tema enne lõhkeainete tootmisruumidesse sisse üldse ei lähe, kui kõik on ära pannud mobiilid, tulemasinad jms, mis võiks sädet tekitada. Oolrait, lõpuks suure vingumisega õnnestus personalil taskud tühjaks saada.

Auditi käigus selgus imestusttekitav asjaolu, et kõik teed miskipärast viivad ühe suure ümmarguse järve äärde. Et ükskõik mis teed mööda lähed, lõpuks see tee jookseb järve. Järv pealegi selline korrapäraselt ümmargune nagu meteoriidi kraater, eksole.

Lõpuks siis audiitor küsis, et mis värk on selle järvega. Ja vastus oli - jajah, siin meil oli eelmine tehas, a sellega juhtus tiba õnnetus...

Ühesõnaga, audit ei läinud eriti hästi ja lõpuks pahandas audiitor tehase juhtkonda veel sellega, et keeldus vastu võtmast altkäemaksu ja kalleid kingitusi.

Küsis enne lahkumist ainult kilekoti mõningate asjade paigutamiseks.

Lennujaamas pani security audiitorile käpa peale. Otsiti kogu pagas läbi, strip search, kogu kupatus. Audiitori küsimuse peale, et mis kuradi pärast kogu seda värki vaja oli, vastanud lennujaama security:
A kas sa tead, mis sinu kilekoti peale slovaki keeles kirjutatud on?
"Containing Explosives"...
:)