Friday, May 19, 2006

Mõjuda või mitte mõjuda?

Lugesin täna Parasiili ja Kadri blogidest kommentaare inimese hobide keskkonnamõjude kohta.
Tuleb tunnistada, et ega see asi mulle tõsist huvi ei paku, a kuna tundub, et mõningaid mu sõpru on see puudutanud, siis panen siiski oma arvamuse kah kirja.

Kes juhub seda kirjatükki lugema, see pidagu silmas, et minu eesmärgiks ei ole kedagi halvustada või kellegi mõtteid maha teha, vaid see on lihtsalt tuukri arvamus asjast, mis on kirja pandud tuukri oma blogisse ja mitte kellelgi ei ole kohustust samamoodi arvata.

OK, ühesõnaga siis nii:
Viimasel ajal on tekkinud moevool, et inimese elu eesmärgiks peaks olema oma elu ära elada niimoodi, et ümbritsevale keskkonnale võimalikult vähe kahju teha.

No tere, elu mõte!?!

Kui seda tõsiselt võtta, siis see mõtteviis viib selleni, et varsti on sul igav niimis kole ja hakkad tegelema pisikeste mõttetute asjadega ja enne kui sa asjast arugi saad, oledki muutunud täitsa mõttetuks inimeseks!
Parem lase endale väga keskkonda säästvalt kuul pähe ja ongi kõik sinu poolt tekitatavad kahjulikud mõjud ära hoitud.

Need väikesed ohverdused (sõidan rongiga auto asemel! viin plastikpudeli poodi tagasi!) võivad küll inimese enesetunnet parandada, aga globaalses mõttes - isegi kui kõik maailma inimesed nii teeksid, see ei päästaks maailma. Maa ressursid ei suppordi inimeste praegust elustiili, isegi mitte nende inimeste oma, kes elavad "roheliselt". Lihtsalt ei ole jätkusuutlik. Ainult aja küsimus...

Selle protsessi tagasipööramiseks peaks ikka väga tõsised muudatused toimuma, näiteks kogu tööstuse ja energeetika kadumine, pluss suur osa maakera elanikkonnast peaks samuti kõrvad pea alla panema. Võibolla selline pööre kunagi toimub. Kes teab. Igatahes ei avalda sellele vähimatki mõju asjaolu, kas mina sõitsin kunagi lennukiga või ei sõitnud.
Võibolla lahendab keegi kunagi cold fusioni või igiliikuri saladuse ja tekib võimalus inimtegevust jätkusuutlikuks muuta. Jällegi, ei mingit mõju minu praegustel lennukisõitudel sellele ei ole.

Ja asja point: väikestel "piisk meres" tegudel pole mõju. Roheliste tegevus on armas vaadata, aga tulemust sellel pole.

UPDATE: toon mõned kommentaarid siia välja.

Nõus, et igal inimesel võib olla oma arvamus. Lihtsalt planeedi seisukohalt - mul on hea meel, et kõigi arvamus ei ole nagu Tuukril
Juhuslik lugeja 05.23.06 - 11:29 am #


Tuukri vastus:

Lihtsalt planeedi seisukohalt ei ole mingit vahet.

Näitlikustamiseks: Oletame, et üks 100 km3 suurune meteoriit lendab maa poole.

Nüüd tulevad kokku "maailma päästjad" ja hakkavad oma asju ajama. Selle tulemusena saab meteoriidi küljest ära 1 kuupmeetri suuruse tüki.
Kui kõik maailma inimesed tuleks ja teeks samu asju, saaks sellega meteoriiti vähendada 1 km3 võrra.

Paraku ei ole mingit vahet, kas maad tabab 100km3 või 99km3 suurune meteoriit, elu maal saab niiehknii läbi.

Samas inimesed on rõõmsad. Nad on ju ikkagi midagi ette võtnud!

Eshjo pas povtarjaju: kui inimkond ei ole valmis meteoriiti õhku laskma, siis küünega äärest kraapimisel ei ole kah mingit mõtet.