Monday, August 09, 2010

Huvitav tandem

Sel laupäeval siis, pärast 3 aastat tandemmeistrina ja peaaegu 100 tandemhüpet, läks instruktori koolitusel õpitu lõpuks asja ette.


Üldiselt mind ikka naljalt ümber ei aja (kõhtlendaja ikkagi:), kokku vist ainult ühe korra on mul õnnestunud exitil salto teha, kui ranitsaga An-2 ukse taha kinni jäin. Etsiis tegelikult mul oligi juba mure, et pole ebastabiilset exitit pärast tandemmesu koolitust enam saanud harjutada. Kuna päris reisijaga ei ole lubatud exitit ümber ajada, siis just mõtlesin järgmisel probation hüppel kogenud reisijaga teha seda ebastabiilse exiti asja. Noh, nüüd võin selle juurde risti ära teha:)


Reisijaks oli pikka kasvu kõhn tütarlaps. Exit tundus hea ja olin just droogi viskamas, kui üllatuslikul kombel tandem läks ümber:) Nimelt reisija oli tõmmanud jalad kõhu alla ja sirutanud käed ette.


Jätsin droogi viskamata ja plaanisin ühe salto ära teha ja siis stabiilseks saada. Paraku see ei õnnestunud. Tegime veel ühe salto, ka pärast seda stabiliseerimine ei õnnestunud. Reisija lehvitas käppadega erinevates suundades:)


Edasi üritasin asja parandada sellega, et võtsin kõige rämedama painutuse, mis võimalik oli. Tagumikulihased siiamaani annavad tunda:) See aga kah ei aidanud eriti, nimelt tandem keeras külili ja hakkas keerlema. See aga on asi, mida sugugi vaja pole, sellepärast lõpetasin kohe ära ja võtsin kasutusele uue strateegia - kui miski muu enam ei aita, siis jiu-jitsu ikka:) Kukkusime selili, reisijal kõik neli käppa taeva poole. Panin kiirelt jalgadega konksud sisse, käegripid võtsin kah kinni ja tegin väikse Titanicu. See töötas suurepäraselt, sain tandemi kõhuli ja otse lendama. Vaatasin veel sekundi, kas ikka kõik on stabiilne, ja viskasin droogi välja. Ja meie mõlema elu oligi päästetud:)


Lugesin videolt kokku, 19 sek kulus exitist kuni selle hetkeni, kus droog lahti oli. Ilmselt oleks võinud kohe jitsi peale panustada, oleks kiiremini läinud.


Kaameramees Anton hoidis ettenägelikult eemale, kui trall lahti läks (õige tegu). Midagi siiski video peale jäi.